воскресенье, 3 мая 2020 г.

9 клас. Барбара Космовська. "Позолочена рибка".

Барбара Космовська. "Позолочена рибка"

Барбара Космовська (, * 24 січня 1958БитувПоморське воєводство) — польська письменниця, авторка роману "Українка" (2013).
Деякий час працювала вчителем польської мови в Битові.
1999 — захистила кандидатську дисертацію на тему «Між дитинством і дорослим життям. Про романи Зофії Урбановської». Дисертаційна робота стосувалася польської літератури періоду позитивізму й була відзначена дипломом Summa cum laude ("За найкращу роботу").
Зараз працює на посаді кафедри історії літератури романтизму й позитивізму в Поморській академії (Слупськ). Її наукові зацікавлення — передусім література позитивізму та дитяча й молодіжна література (співпрацює із журналом Guliwer, присвяченим цій проблематиці).
Депутат міської ради в Битові.

Творчість

Літературний дебют припав на роки навчання в ліцеї (1970-ті роки). Перші спроби опубліковані в нечинному нині журналі Na przełaj («Навпростець»). У 1980-ті здобула численні премії на поетичних конкурсах.
Дебютний роман — «Голодна кицька» (2000). Наступні романи: «Приватна територія» (2001), «Провінція», «Гобелен» та «Буба» (всі 2002), «Угору річкою» (2003), «Блакитний автобус» (2004). Авторка книжки «Думчики» (2005), романів «Бляшанка» та «Буба — мертвий сезон».

Премії

Декілька книжок здобули престижні нагороди: книгу «Приватна територія» названо найжіночнішим романом Б.Космовської, у 2001 вона перемогла на літературному конкурсі «Щоденник польської Бриджит Джонс», організованому видавництвом Zysk i S-ka, приносячи авторці популярність. Роман опинився у Списку бестселерів А.Ростоцького, який публікує газета Rzeczpospolita. «Буба» у 2002 отримав головну премію на всепольському конкурсі романів для дітей та юнацтва «Повір у силу фантазії», організованому видавництвами «Муза» та «Медіа Родина». Книжка «Позолочена рибка» здобула літературну премію Книга Року 2007, засновану польською філією IBBY (International Board on Books for Young People) та отримала першу премію на Літературному конкурсі ім. Астрід Ліндгрен, організованому Фондом ABCXXI — «Уся Польща читає дітям» під патронатом Міністра культури та національної спадщини.
Барбара Космовська також є авторкою радіоспектаклів для дітей і юнацтва.

"Позолочена рибка"

Батьки Аліції, донедавна «Надзвичайно Розпещеної Одиначки», розлучилися. Аліція, поступово вчиться їх розуміти й спілкуватися з новою татовою дружиною та інакше сприймає постійно зайняту маму. Дівчина уперше закохується, настає час робити власний вибір. Аліція дорослішає й зауважує, що проблеми є у всіх: у батьків, коханого Роберта, подруги Сари… З появою зведеного братика вона перестає бути одиначкою, а його хвороба змушує забути про розпещеність. Тепер на Аліцію чекає випробування: підтримка малого Фридерика та його матері, Міс Літа, яку вона досі не надто любила.
Прочитати твір повністю можна тут:

Комментариев нет:

Отправить комментарий

7 клас. Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс.

Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс. Джонс народилася  16 серпня   1934 року  в  Лондоні , в сім'ї Марджорі та Річарда Джон...