воскресенье, 26 апреля 2020 г.

9 клас. Ерік Сігел. "Історія одного кохання"

ЕРІК СІГЕЛ. "Історія одного кохання"

Народився у Нью-Йорці в родині рабина. Ще в ранньому віці він вивчив іврит, вільно володів німецькою, французькою, давньогрецькою і латинською мовами.
Закінчив університет Гарвард у 1958.
Наприкінці 1960-х рр. викладав класичну літературу в Єльському університеті (США).
1968 — написав сценарій до анімаційного музичного фільму «Жовтий підводний човен» (Yellow Submarine), присвяченого групі The Beatles.
1969 — написав повість про любов студента Гарварду і студентки Редкліффського коледжу, яка вмирає у фіналі від раку. Повість Сігала не викликала цікавості видавців, і літературний агент автора запропонував йому написати на її основі сценарій, який придбала кіностудія Paramount Pictures.
Фільм «Історія любові» (Love Story, режисер Артур Гіллер) за сценарієм Сігала вийшов на екрани 1970 року. Картина, головні ролі в якій зіграли Райан О'Ніл і Елі Макгроу, стала лідером прокату 1971 і була номінована на 7 премій «Оскар», у тому числі за найкращий сценарій, проте отримала лише одну нагороду — за музику (автор — Френсіс Лей, музична тема з фільму набула світової популярності). «Історія любові» з моменту її виходу на екрани регулярно включається до списків найромантичніших фільмів.
Після початку зйомок Paramount Pictures запропонувала Сігалу знов переробити сценарій на повість. Книга «Історія любові», що надійшла у продаж до прем'єри фільму, стала бестселером в США і була перекладена 33 мовами (в тому числі українською — переклад був опублікований у журналі «Всесвіт»).
1977 року видали продовження «Історії любові» — «Історію Олівера» (Oliver's Story), яка також була екранізована.
Згодом викладав античну літературу у Гарвардському і Принстонському університетах. Автор низки наукових праць.
З 1975 був одружений на Керен Маріані Джеймс, мав двох дочок.
Останні 25 років життя потерпав на хворобу Паркінсона.
19 січня 2010 похований на одному з цвинтарів Лондона.


Історія одного кохання ("Love Story")
ПРОЧИТАТИ ТВІР "ІСТОРІЯ ОДНОГО КОХАННЯ" МОЖНА ТУТ:
https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=4053

ПОДИВИТИСЬ ФІЛЬМ ЗА МОТИВАМИ ТВОРУ:
http://kinogo.eu/1939-istoriya-lyubvi-1970.html

Прослухати мелодію "Історія кохання":
Саксофон: https://www.youtube.com/watch?v=dzrygVstCuc
Фортепіано: https://www.youtube.com/watch?v=8-txJA4ikNE

Історія створення

Сігал написав роман "Історія кохання", коли йому було 32 роки і він викладав класичну літературу в Єльському університеті (США). Спочатку книга не викликала інтересу видавців, і тоді йому запропонували написати кіносценарійКіностудія Paramount Pictures за сценарієм Еріка Сігала випустила фільм "Історія кохання". Коли розпочинались зйомки фільмукіностудія Paramount Pictures запропонувала автору пройти зворотний шлях: переписати сценарій у роман. Книга вийшла з друку у День святого Валентина 14 лютого 1970 року. Історія кохання студента Гарварда і студентки Редкліффа, помираючої у фіналі від лейкемії, відразу привернула до себе увагу. Книга надійшла в продаж до прем'єри фільму, стала бестселером у США і перекладена 33 мовами. Стрічка, головні ролі в якій зіграли Райан О'Ніл і Елі Макгроу, була номінована на сім премій Оскар. Хоча фільм отримав лише одну нагороду - за музику, та історія кохання від часу виходу на екран систематично входить у списки найромантичніших фільмів. Прослухати цю впізнавану мелодію можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=J5QmxdayRns
«Історія любові» був лідером прокату 1970 року, отримав п’‎ять «Золотих глобусів». У 1977 році до читача прийшло продовження «Історії одного кохання» - роман «Історія Олівера» («Oliver's Story»), який також був екранізований.

Герої

Олівер Берретт ІV - син мільйонера з давнього аристократичного роду. Його батько - один із найвпливовіших промисловців і банкірів США. Юнак навчається у Гарвардському університеті, занесений до Списку пошани деканату за успіхи у навчанні 1961,1962, 1963 рр. Олівер грає у Першій збірнійхокейній команді університету у 1962 і в 1963 рр. Серед його пріоритетів: кохання, досягнення матеріального благополуччя у суспільстві без допомоги батька. Наполегливий і цілеспрямований герой закінчив з відзнакою університет і отримав роботу високооплачуваного адвоката у Нью-Йоркській адвокатській конторі «Джонас і Марш». Дженніфер Кавіллері - студентка музичного факультету Редкліффского коледжу, донька італійських емігрантів. Її мати загинула в автомобільній катастрофі, коли Дженні була ще маленькою. Вихованням дівчини займався батько, якого вона називає виключно «Філ». Дівчина самостійна і наполеглива.

Проблематика

У книзі розповідається про зворушливе і водночас трагічне кохання студента Олівера Барретта, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта Дженніфер Кавіллері. Відбувається зіткнення різних пластів:
  • світу багатих і світу бідних;
  • поколінь "батьків і дітей";
  • життя і смерті.
Автор наголошує, які важливі в усі часи любов і відданість, підтримка коханої людини у скрутну годину.

Композиція роману

Автор використовує кільцеву композицію: на початку твору герой говорить про смерть двадцятип'ятирічної дівчини. І завершує розповідь п'ятирічної історії кохання до дівчини, яка була «вродлива. І розумна. Що любила Моцарта, Баха, бітлів", також смертю. Отже, розв'язка на початку і в кінці книги. І оповідач на початку книги і в кінці знаходиться один на засніженій лаві біля стадіону. Елементом сюжетотворення, зав'язкою є слова "любила МоцартаБахабітлів , і МЕНЕ". Саме належність до тих, кого любила дівчина, дає право згадувати-сповідатися. Розвиток дії: непорозуміння Олівера з батьком; одруження; матеріальна скрута для молодят, які залишилися без фінансової підтримки; отримання диплома юриста і гарної роботи; Олівер Берретт ІV – адвокат у конторі «Джонас і Марш» з платнею 11800 доларів на місяць. Кульмінація: закоханих чекає новий удар долі. Пройшовши медичне обстеження, Дженні дізналась, що вона невиліковно хвора, помирає.

Сюжет

Олівер розповідає історію свого кохання до Дженні. Зустріч героїв відбулася у бібліотеці Редкліффа. Спочатку вони змагаються у дотепності, але їм уже не байдуже один до одного. Олівер запрошує Дженні на хокейний матч із своєю участю. Підтримка Дженіфер сприяла перемозі у матчі. Дженні мріяла навчатися в Парижі, і, як краща випускниця, отримала таку можливість. Олівер вирішив одружитися з Дженніфер, адже боявся її втратити. Батько Олівера марно намагався умовити сина не квапитися з одруженням. Олівер готовий жити без грошей батька і без його благостовення. Олівер і Дженні одружилися. Дівчина після закінчення коледжу працює в приватній школі, вони знімають дешеву квартиру у кварталі для бідних, економлять на відвідуванні кіно, не запрошують до себе гостей і не ходять у гості самі. Дженніфер виконує усю домашню роботу. Герої живуть у режимі суворої економії, але відчувають себе щасливими. Розлучити їх змогла лише смерть Дженні від лейкемії. Смерть коханої приводить героя до усвідомлення важливості прощення: він спілкується з батьком.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

7 клас. Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс.

Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс. Джонс народилася  16 серпня   1934 року  в  Лондоні , в сім'ї Марджорі та Річарда Джон...