четверг, 9 апреля 2020 г.

5 клас. Роальд Дал. "Чарлі та Шоколадна Фабрика"

СУЧАСНІ КНИЖКИ ЗАРУБІЖНИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ ДЛЯ ДІТЕЙ

Роальд Дал. "Чарлі та Шоколадна Фабрика"

Я пишу тільки про те, що захоплює дух або смішить. Діти знають, що я на їхній стороні.

Роальд Дал (англ. Roald Dahl13 вересня 1916 — 23 листопада 1990) — валлійський письменник норвезького походження, автор романів, повістей, новел та оповідань, написаних як для дорослих, так і для дітей, зокрема казково-фантастичних творів та творів у жанрі фантастики жахів. Лауреат численних премій, військовий герой. Його найвідомішими творами є: «Чарлі і шоколадна фабрика», «Джеймс і гігантський персик», «Матильда», «Відьми», «Докори» та «ВДВ (Великий Дружній Велетень)». За сюжетами його книжок знято культові кінофільми Willy Wonka & the Chocolate Factory у 1971 (рімейк «Чарлі і шоколадна фабрика» у 2005), та анімаційний Незрівнянний містер Фокс, «Ґремліни», та ще декілька.


Читати казку "Чарлі і шоколадна фабрика":
Прослухати аудіокнигу українською мовою можна тут:

Подивитись фільм "Чарлі та Шоколадна Фабрика":

Доброта і щирість головного героя

Головний герой – особа, яка перебуває в центрі уваги письменника, навколо нього розгортається сюжет, він найбільше охарактеризований.
Другорядні герої – діють поряд з головним, доповнюють своїми вчинками розвиток сюжету, відіграють важливу роль у глибшому розкритті характеру головного героя.

Цікаві пригоди хлопчика Чарлі та його друзів на Шоколадній фабриці
Маленький хлопчик Чарлі Бакет живе у бідності. Мешкає він разом зі свою сім'єю (мамою, татом, двома бабусями та двома дідусями) у маленькій дерев'яній хатинці на краю великого міста. Йому раз на рік — на день народження — даруюють єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик.
У цьому ж самому місті живе ексцентричний виробник шоколаду Віллі Вонка, який закрив свою фабрику для сторонніх очей після того, як його конкуренти викрали кілька таємних рецептів. І ось, одного дня, газета повідомляє, що Вонка знову відкриває фабрику, але тільки для кількох щасливці: вони повинні знайти п'ять Золотих квитків, які будуть заховані під обгортками п'яти шкоколадних батончиків і наприкінці екскурсії всі вони як спеціальний дарунок отримують пожиттєвий запас солодощів. Перші чотири Золотих квитка знаходять: товстий,жадібний хлопець на ім'я Авґустус Ґлуп; дівчина, розбещена батьками, яка намагається бути ідеальною - Верука Солт; дівчина, котра цілий день жує жуйку намагаючись поставити новий всесвітній рекорд, Віолета Бореґард і Майк Тіві, хлопець, який дуже добре розберається в електроніці. Та дивує собою батьків.
Останнього дня січня, Чарлі йде дуже голодним додому і знаходить в канаві присипану снігом однодоларову банкноту. Він купує два шоколадних батончика і в другому знаходить п'ятий та останній Золотий квиток. Ті люди, які знаходилися у магазині намагалися викупити останній квиток за 50, 100 долларів. Але хлопчині допоміг продавець, який умовив його швидко йти додому, та нікому не віддавати цей квиток. У квитку написано, що екскурсія фабрикою розпочнеться 1 лютого о 10 годині ранку, а також, що він може взяти з собою одного чи двох родичів. Батьки Чарлі вирішили дозволити дідуню Джо, який колись працював на фабриці, піти з ним.
Під час ескурсії фабрикою діти зустрічають умпа-лумпів, расу маленьких людей, які допомагають Віллі Вонці робити різні солодощі. На фабриці всі діти, за винятком Чарлі, не звертають уваги на попередження Вонки і потрапляють по черзі в різні ситуації, які змушують їх покинути фабрику. Під час кожного такого покидання умпа-лумпи співають про них моральну пісню. Оскільки в кінці залишається тільки Чарлі, Вонка вітає його з перемогою і пояснивши реальну причину ескурсії, називає його своїм наступником. Вони летять у великому скляному ліфті до будинку Чарлі, а інші четверо дітей йдуть додому. В будинку, Вонка запрошує всю родину Чарлі перебратися до нього на фабрику.
Ім’я персонажа
До відвідин фабрики
На фабриці та після відвідин фабрики
Август Глуп
Постійно їсть, гладкий. Неслухняний, ненажерливий
Звалюється у шоколадну річку
Уроки:
ü  більше ніколи не потрапляти в ту жахливу трубу;
ü  не їсти багато, щоб не потрапити у безвихідне становище;
ü  цікавитися в житті ще чим-небудь, окрім їжі.
Віолетта Боригард
Мріє отримати жуйку, якої вистачить на все життя;
побити рекорд із жування гумки. Неслухняна, егоїстка
Куштує жуйку, ще не готову до споживання
Уроки:
ü  не бути чорною, як чорниця.
ü  їсти не жуйку, яка заміняє продукти, а справжню їжу.
Верука Солт
Хоче все мати, закатує істерики, якщо у неї чогось немає. Вередлива, нестримана, заздрісна
Потрапила у сміттєвий бак
Уроки:
ü  мусить слухати, коли її попереджають;
ü  мусить думати, перш ніж щось робити;
ü  мусить довести, що її голова – не порожній горіх.
Майк Тіві
Агресивний, неслухняний.
Вважає, що справжнє життя лише в телевізорі.
Потрапив у телевізор.
Уроки:
ü  повернути собі свій зріст або принаймні знайти потрібну баскетбольну команду;
ü  зрозуміти, що життя дуже цікаве та різноманітне.
Чарлі Бакет
Любить шоколад, хоче потрапити на шоколадну фабрику, добрий слухняний, ввічливий, терплячий
ü  Співчуває іншим дітям;
ü  нічого не їсть без дозволу, хоча дуже голодний;
ü  не хоче переїжджати на фабрику без своєї родини.

Власник фабрики
Ще є такі цікаві персонажі:
Умпа-лумпи - маленькі люди, які працюють на фабриці й дуже люблять співати. У цих піснях якраз і засуджено надмірні захоплення сучасних дітей їжею, жуйками, телевізійними розвагами, розкриваються причини дитячих проблем у сучасному житті. Умпа-лумпи звертаються навіть не стільки до дітей, скільки до дорослих, які мають відповідати за виховання зростаючого покоління.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

7 клас. Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс.

Мандрівний замок Хаула. Діана Уїнн Джонс. Джонс народилася  16 серпня   1934 року  в  Лондоні , в сім'ї Марджорі та Річарда Джон...